Geschiedenis

De Christelijke Drumfanfare Hosanna te Axel is opgericht in 1907 als Christelijke Harmonie Hosanna. In de beginjaren van de bezetting van harmonie, later overgegaan in een fanfare bezetting. Sinds 1976 bestaat de vereniging als drumfanfare.

Wat is nu eigenlijk een drumfanfare?
Het verschil tussen een harmonie en een fanfare is hoogstwaarschijnlijk wel bekend.

Een harmonie: Bestaat uit een bezetting van houten blaasinstrumenten, met als belangrijk instrument: De klarinet. 

Een fanfare: Bestaat uit een bezetting van koperen blaasinstrumenten, met als belangrijk instrument: De bugel.

Dan bestaat er ook nog de brassband, met als belangrijk instrument: De kornet.

De verschillen zitten dus in de instrumentatie en dus als gevolg daardoor: De klankkleur.

De bezetting van een drumfanfare ligt niet helemaal vast, maar bestaat uit een bezetting zoals bij een fanfare met daarbij aangevuld door dwarsfluiten (harmonie), saxofoons (harmonie) en een uitgebreid slagwerk instrumentarium.

Hosanna heeft dus als drumfanfare de beschikking over diverse slagwerkinstrumenten, dwarsfluiten, kornetten, bugels, trombones, hoorns, saxofoons, baritons en sousafoons.

Het fenomeen drumfanfare is in de jaren ’70 ontstaan omdat bij veel harmonieën en fanfares geen animo meer bestond om op straat te spelen. Veel drumbands (meestal onderdeel van genoemde verenigingen) kwamen nog wel op straat.

Het ontbreken van blaasinstrumenten werd als een groot gemis ervaren.

De drumbands gingen daarom hun instrumentatie uitbreiden met blaasinstrumenten en zo ontstonden verschillende drumfanfares en ook showkorpsen.

Tegenwoordig zien we daarom ook voornamelijk showkorpsen en drumfanfares tijdens straatoptreden, taptoes en bij plaatselijke feestelijkheden zoals Koninginnedag, inhalen Sinterklaas, enz..

Stijlen
Bij beide korpsen kunnen we weer een onderscheid maken tussen verschillende stijlen, zoals een Amerikaanse stijl, een Engelse stijl en een Nederlandse stijl.

Hosanna treedt op in een Engelse stijl, wat zich o.a. uit in uniformering en de keuze van de muziek. Kenmerkend ook voor showkorpsen en drumfanfares is, dat zij een show kunnen geven waarbij de muziek wordt uitgebeeld door het lopen (showen) van bepaalde figuren en andersom, waardoor de figuren versterkt worden door de bijpassende muziek.

Om de twee jaar wordt er bij Hosanna een nieuwe show ingestudeerd, op muziek die door de muziek- en show-commissie (bestaande uit leden van de vereniging) wordt voorgedragen. De Chr. Drumfanfare Hosanna verleent ook ieder jaar haar medewerking aan de dodenherdenking en de volkskerstzangavond.

CDH2
Ook is er de mogelijkheid om, wanneer u/jij wel in verenigingsverband muziek wil maken, maar het niet ziet zitten om aan mars- en show-optredens deel te nemen, lid te worden van CDH2.

Doel van de groep is, dat er vrijblijvend in verenigingsverband aan muziekbeoefening kan worden gedaan. Samen met enkele leden van de drumfanfare wordt er om de twee weken gerepeteerd op de vrijdagavond.



Contactpersoon
  • inge koster
  • 06 50907435
  • Elzasstraat 19
Privacyverklaring
  • Klik hier voor de privacyverklaring.

Welcome , today is dinsdag, 19/03/2024